FAQ


Komu je poletna šola namenjena?

Vsem starim med 18 in 30 let z željo po pridobivanju znanj in spoznavanju novih ljudi ter kulture.

Kje se prijavim?

Pod zavihkom prijava izpolniš vsa polja ter priložiš motivacijsko pismo. Prijave so možne do 28. februarja 2017.

Kako poteka postopek izbire udeležencev?

Izbira poteka na podlagi življenjepisov in razgovorov predvidoma v začetku meseca marca 2017.

Cena poletne šole?

Cena poletne šole je 1090 EUR. 290 EUR plačate po položnici po uspešno opravljenem razgovoru predvidoma marca. Drugi obrok 800 EUR plačate na dan prihoda v Šanghaj v lokalni valuti RMB. V ceno je že vštet DDV.

Kaj je všteto v ceno?

Nastanitev v Šanghaju v Študentskem domu za mednarodne študente univerze Donghua. 60 urni tečaj kitajščine, izobraževalne aktivnosti v Šanghaju, vabilo Kitajskih oblasti za izobraževanje na Kitajskem, aktivnosti predvidene po programu.

Kakšni so pogoji za udeležbo?

Znanje angleškega jezika, ter želja po spoznavanju novih ljudi, kitajske kulture in jezika.

Kako pridobim štipendijo?

Štipendijo dodeljuje Javni sklad za razvoj kadrov in štipendij. Pogoj za pridobitev štipendije je priznavanje izobraževanja na Kitajskem s strani lastne fakultete. Papirologijo pripravi poletna šola, katero odnesete na fakulteto ter se dogovorite kako lahko uveljavljate poletno šolo. Le-to fakultete uveljavljajo različno, bodisi kot izbirni predmet, prilogo k diplomi ali kakšen drugi način iz katerega je razvidno, da fakulteta udeležbo prizna kot del izobraževanja. Večino fakultet ljubljanske in mariborske univerze tovrstno udeležbo priznava že več let.

Kakšni so moji nujni dodatni stroški?

Letalska vozovnica (karte izredno varirajo vendar povprečna cena povratne vozovnice znaša okoli 600 EUR), viza (60 EUR), hrana in pijača (približno 200 EUR). Za nakupovanje in dodatne aktivnosti pa je odvisno od vsakega posameznika.

Menjava denarne valute?

V slovenskih bankah se kitajske valute RMB ne da dobiti, zato priporočamo da ima vsak udeleženec pri sebi nekaj gotovine ter denar na debetni/kreditni kartici. Valutno razmerje je okoli 1EUR za cca 7RMB.

Kakšno je poleti vreme na Kitajskem?

Večinoma sončno, precej vlažno in vroče, s temperaturami med 35 – 40 stopinj celzija čez dan in okoli 30 stopinj celzija ponoči.

Koliko časa dnevno bo potekalo učenje kitajskega jezika?

Kitajščina poteka vsak teden od ponedeljka do petka med 9:00 in 11:45, torej 3 šolske ure dnevno.

V kakšnem jeziku bo potekalo učenje kitajskega jezika?

V angleščini.

Ali se bo na koncu poletne šole znanje preverjalo?

Znanje se bo preverjalo s končnim preizkusom znanja, ki ga je potrebno obvezno opraviti za pridobitev štipendije Javnega sklada.

Koliko bomo imeli prostega časa?

Razen Kitajščine, ki je obvezna, so preostale aktivnosti prostovoljne. Popoldanska predavanja se bodo končala predvidoma okoli 17ih. V večernih urah bomo organizirali številna druženja in zabave, ki pa ne bodo obvezna. En vikend v času bivanja bomo popolnoma prosti, vendar številni udeleženci ta vikend radi izkoristijo za obisk Pekinga s kitajskim zidom.

Kakšna je hrana v Šanghaju ter kakšne so cene hrane na kitajskem?

V Šanghaju je mogoče najti prav vso hrano sveta, vendar ne za vsako ceno. Najcenejša je domača kitajska hrana. Na ulicah lahko dobite konkreten obrok za približno 1eur, v povprečni kitajski restavraciji pa obrok stane med 3 in 5 euri. Restavracije z zahodnjaško kuhinjo so v povprečju nekoliko dražje kot v Sloveniji. Prav tako pa lahko v Šanghaju najdete tudi nekatere najdražje restavracije sveta kjer lahko obrok zlahka preseže nekaj 100 eur.