Šanghaj


Nanjing lu in Pudong

Mesto, ki nikoli ne spi.

Šanghaj, ki s 25 milijoni prebivalcev velja za največje mesto na svetu v prevodu pomeni »na morju«, mnogi pa ga imenujejo “Pariz vzhoda”. Burni dogodki zgodovine so mestu pustili globok pečat. Prihod velikih sil na Kitajsko je v 19. stoletju to prej relativno marginalno mesto spremenilo v eno najpomembnejših svetovnih trgovskih središč. Velika prisotnost tujcev je vplivala na odprtost lokalnih ljudi za najnovejše smernice in postavila filozofijo usmerjenosti proti prihodnosti. V zadnjih 25 letih je Šanghaj postal finančna prestolnica Kitajske in pomemben svetovni igralec. S svojimi prebivalci, ki so najpomembnejši del zgodbe o uspehu, Šanghaj postavlja trende prihodnosti.

Reka Huangpu deli Šanghaj na dva dela. Zahodno od reke je stari del Šanghaja, kjer se številne zgodovinske stavbe in slikovite kitajske ulice prepletajo z modernimi nakupovalnimi središči, muzeji, restavracijami in nočnimi klubi.

Vzhodno od reke se nahaja Pudong. Moderni del, poznan po svoji edinstveni silhueti, ki vključuje nekatere najvišje stolpnice sveta, poosebljajo Jin Mao Tower, Shanghai World Financial Centre in druga najvišja stoplnica na svetu Šanghaj Tower. Med vsemi stolpnicami, pa s svojo edinstveno obliko Pearl Tower futurističnemu središču daje pridih tradicije.

UNIVERZA DONGHUA

Univerza Donghua v Šanghaju s svojo tradicijo in akademsko odličnostjo spada med najboljše kitajske univerze. Njeno poslanstvo je v povezovanju na prvi pogled različnih področij, kar skupaj z močno znanstveno vnemo in tesno vezjo z industrijo, celostno pripravi njene študente na uspešno samostojno pot. Univerza Donghua je tlakovala pot odpiranja Kitajske svetu, in je med prvimi vpisala študente iz tujine. Njenih trideset tisoč študentov prihaja iz več kot 130 držav sveta, kar univerzo spreminja v svet v malem. Velja za ključno kitajsko univerzo s študijskimi progami vseh smeri, največje uspehe pa dosega na področjih mednarodne trgovine, informacijske tehnologije, znanosti o materialih in oblikovanja oblačil. Na teh področjih se s številnimi veljavnimi patenti uvršča v sam vrh. Univerza Donghua je kot uspešna raziskovalno-pedagoška ustanova z desetletji izkušen pri poučevanju kitajskega jezika, ključni partner Poletne šole v Šanghaju.

Na univerzi Donghua lahko izkusite popolno izkušnjo življenja v mednarodnem okolju odprtih ljudi. Univerza se tako nahaja v enem izmed največjih kampusov v Shanghaju kjer stanuje skoraj 10.000 študentov s praktično celotnega sveta. Kljub svoji velikosti se lahko kampus pohvali z odlično lokacijo. Z metrojem oz. taksijem lahko center mesta dosežete v manj kot 10 minutah. Zvečer, ko se z novimi prijatelji odpravite na pivo v French Concession oz. v katerega izmed klubov na Xintiandi, pa vas taksi vožnja ne stane več kot 5 EUR (40 RMB).

V okolici kampusa najdete različne majhne azijske restavracije kjer si lahko privoščite izvrstno lokalno hrano po nizkih cenah, kot tudi povsem domačo Evropsko hrano. Poseben čar kulinariki mesta pa vsak večer dodajo lokalni ponudniki ulične hrane, kjer si lahko na ulici 25 milijonskega mesta privoščite odlično večerjo v vrednosti 2 EUR.