Jezik


Jezik2

Kitajščina je najbolj razširjen jezik na svetu, jezik prihodnosti.

Z gospodarskim razcvetom Kitajske se širi tudi uporaba kitajščine, ki postaja vse bolj globalen jezik. Mnogi mu pravijo jezik prihodnosti, bolj drzni pa ga imenujejo jezik sedanjosti.
Kitajščina (汉语 , Hànyǔ) je eden najstarejših jezikov na svetu. Pisna kitajščina je tako nastala pred več kot 4000 leti.

Več sto medsebojno nerazumljivih narečij uvrščajo v sedem narečnih skupin, med katerimi je mandarinščina najbolj razširjena. Kot uradni jezik jo uporabljajo na Kitajskem, Tajvanu in Singapurju, materni jezik pa predstavlja 960 milijonom ljudi.

Pisna kitajščina pozna več kot 40.000 različnih pismenk. Vsaka pismenka predstavlja posamezen zlog, ponavadi 2 tvorita eno besedo. V prvotni obliki se kitajščina piše od zgoraj navzdol, vendar pa se je z globalizacijo to počasi spremenilo in se sedaj z izjemo okrasnih ali oglasnih napisov, pismenke piše v vodoravni liniji. Kljub različnim pobudam, da se znakovni jezik spremeni, Kitajci zaradi lastnosti jezika in neizmerne kulturne dediščine, vztrajajo pri njegovi uporabi.

Spoznavanje kitajskega jezika predstavlja odlično izhodišče za odkrivanje nove kulture, spoznavanje zanimivih ljudi in navsezadnje razvoj lastnih izhodišč za prihodnost. Učenje kitajščine je rdeča nit poletne šole.